Historie

In de, schaduw van de NH-kerk, in een rustige omgeving staat het in ere herstelde rijksmonument monument, waarin restaurant Swinckels gevestigd is.

Wie zich in de historie van Twello verdiept komt tot de ontdekking dat het een typisch voorbeeld is van een 19e eeuws dorpshotel. Het gebouw heeft jarenlang de naam gedragen van de Twellose herbergierfamilie “Van Enter”.

De oorspronkelijke herberg werd omstreeks 1716 gesticht door Antonie van Enter. Uiteraard inclusief brouwerij.

De oudste vermelding van de “De Statenhoed” komt voor in belastingdocumenten uit 1802. De oorsprong en betekenis van de naam zijn nooit helemaal opgehelderd. Het meest gangbaar is het verband met de “staatenvergaderingen” van het Polderdistrict Veluwe. Deze vergaderingen werden sinds 1798 gehouden in Herberg Van Enter. Wanneer de heren in beraad gingen, in de nog steeds bestaande “Heertjeskamer”, werd volgens de overlevering de hoed naast de voordeur gehangen.

Tot eind 1900 werd de naam nog verbeeld in de vorm van een hoge zwarte hoed die was afgebeeld op een uithangbord aan de gevel.

Op 1 januari 1818 werden de kerkdorpen Voorst, Wilp, Twello, Terwolde en Nijbroek samengevoegd tot de gemeente Voorst. De overdacht en het tekenen van de officiële documenten heeft ook plaats gevonden in de “Heertjeskamer”.

Rond 1850 werd het gebouw door Willem Jan van Enter II verbouwd. In die vorm kennen we het gebouw in grote trekken nog tot op de dag van vandaag. In de Franse tijd kreeg de herberg de naam “De Staatenhoed”.

Tevens werd de ingang van het pand in de 19e eeuw benoemd tot het hoogste punt van Twello.

Vlak voor de 2e wereldoorlog is de pandeigenaar verhuist naar de overkant, waar nu Kunstkring Voorst gevestigd is, en heeft de naam “De Statenhoed” meeverhuisd. Vanaf dat moment is de naam Hotel Van Enter weer gebruikt tot de jaren 60.

Daarna heeft het pand alleen nog een restaurantfunctie gekend met namen als “Le Petit Gourmet”, “De Statenhoed”, “Gasterij Oranje” en vanaf 2009 “Swinckels”. In 2016 heeft een grote brand de bedrijfsvoering voor 11 maanden stilgelegd. In deze tijd is het pand van binnen weer helemaal opgebouwd met alle gemakken van deze tijd, maar met behoud van diverse oude elementen en materialen. Vanaf 28 februari 2017 is restaurant Swinckels weer gestart met het verzorgen van haar gasten.