Historie

In de schaduw van de NH-kerk staat het rijksmonument, waarin restaurant Swinckels gevestigd is aan de Dorpsstraat in Twello.

Het pand is een typisch voorbeeld van een 19e eeuws dorpshotel. Het gebouw heeft jarenlang de naam gedragen van de Twellose herbergierfamilie “Van Enter”. De oorspronkelijke herberg werd omstreeks 1716 gesticht door Antonie van Enter. Uiteraard inclusief brouwerij.

In de Franse tijd kreeg de herberg de naam “De Staatenhoed”.

De oudste vermelding van de “De Staatenhoed” komt voor in belastingdocumenten uit 1802. De oorsprong en betekenis van de naam zijn nooit helemaal opgehelderd. Het meest gangbaar is het verband met de “staatenvergaderingen” van het Polderdistrict Veluwe. Deze vergaderingen werden sinds 1798 gehouden in Herberg Van Enter. Wanneer de heren in beraad gingen, in de nog steeds bestaande “Heertjeskamer”, werd volgens de overlevering de hoed naast de voordeur gehangen.

Tot eind 1900 werd de naam nog verbeeld in de vorm van een hoge zwarte hoed die was afgebeeld op een uithangbord aan de gevel.

Op 1 januari 1818 werden de kerkdorpen Voorst, Wilp, Twello, Terwolde en Nijbroek samengevoegd tot de gemeente Voorst. De overdacht en het tekenen van de officiële documenten heeft ook plaats gevonden in het pand. In de “Heertjeskamer”, welke nu dienst doet als private dining ruimte, waar gezelschappen tot 26 personen kunnen plaatsnemen.

Rond 1850 werd het gebouw door Willem Jan van Enter II verbouwd. In die vorm kennen we het gebouw in grote trekken nog tot op de dag van vandaag.

Tevens werd de ingang van het pand in de 19e eeuw benoemd tot het hoogste punt van Twello.

Vlak voor de 2e wereldoorlog is de pandeigenaar verhuist naar de overkant, waar nu Kunstkring Voorst gevestigd is, en heeft de naam “De Statenhoed” meeverhuisd. Vanaf dat moment is de naam Hotel Van Enter weer gebruikt tot de jaren 60.

Daarna heeft het pand alleen nog een restaurantfunctie gekend met namen als “Le Petit Gourmet”, “De Statenhoed”, “Gasterij Oranje” en vanaf 2009 “Swinckels”. In 2016 heeft een grote brand de bedrijfsvoering voor 11 maanden stilgelegd. In deze tijd is het pand van binnen weer helemaal opgebouwd met alle gemakken van deze tijd, maar met behoud van diverse oude elementen en materialen.